Angela Merkel i dežurni čuvari hrvatske demokracije

Autor - 12/22/2015 - Konzervativni kutak

Njemačka kancelarka Merkel izjavila je na nedavnom skupu CDU-a da multikulturalizam  „prijevara“.  Ovo je izjavila u kontekstu migrantske krize te dodala da će Njemačka značajno smanjiti broj migranata koji žele ući u tu zemlju te da će oni, koji su već u Njemačkoj, morati „poštivati njemačke zakone i tradiciju“. Predstavljaju li ove izjave oblik suptilnog rasizma? Još čekamo na reakciju naših dežurnih čuvara demokracije na ovaj nastup njemačke kancelarke. Zašto šute? Po nekima možda Angela Merkel nije više dostojna biti gost na Hrvatskoj televiziji jer ovakvim izjavama širi netrpeljivost među ljudima.

Svjedoci smo da politička korektnost munjevito stiže u Lijepu Našu te da, kao u drugim liberalnim demokracijama služi ljevici da šikanira i zastrašuje sve one koji ne slijede sekularnu religiju progresa. Premijer na odlasku poručuje da lijeva koalicija neće surađivati s onima koji šire nesnošljivost prema građanima bilo koje vjere, nacionalnosti itd. Problem je što ne vidi u vlastitim redovima osobe koje imaju samo prijezir prema vjernicima, posebno tradicionalnim katolicima. Sam je premijer prošle godine u ovo vrijeme izjavio kako su hrvatski biskupi „pohlepni“. To je valjda izjavio u duhu tolerancije i poštovanja prema svim građanima. Očito misli da može svima dijeliti moralne lekcije o onome što je prihvatljivo u demokratskoj zemlji. Njegovo ponašanje u ovo post-izborno vrijeme otkriva ne samo bahatost, nego i duboku tjeskobu zbog mogućnosti da izgubi vlast. To je zaista noćna mora svakom političaru.

Američki profesor Philip Jenkins sa sveučilišta Pennsylvanija tvrdi da je posljednja predrasuda i netrpeljivost koja je dozvoljena u liberalnim demokracijama upravo ona usmjerena protiv katolika. Jenkins, koji nije katolik, ističe da se u SAD-u ali i drugim zemljama može vrijeđati katolike bez da se snosi bilo koje konsekvence. Jednostavno neće ti uništiti reputaciju i karijeru, što bi bio slučaj da se javno vrijeđa bilo koju drugu skupinu u društvu. Postavlja se pitanje kako to izgleda u zemlji poput Hrvatske gdje se velika većina građana izjašnjava kao katolici? Upravo možemo ovih dana to promatrati. Katolički vjernici su izloženi ismijavanjem i šikaniranjem, tako da nije veliko iznenađenje da neki pojedinci iz MOST-a, koji sada stupaju na scenu, ulažu velike napore da svoj vjerski identitet skrivaju ili stave u drugi plan. Dakle, prevlada razmišljanje da je isticanje katoličkog identiteta politički štetno i može značiti gubitak pristupa medijima, ili drugim riječima, političko marginaliziranje.

Svjedoci smo da u ovo Božićno vrijeme poslovni svijet sve češće koristi izraz „sretni blagdani“, tako izbjegavajući riječ Božić. Jedno hrvatsko veleposlanstvo na Božićnoj čestitki ima sliku bicikla! Ako ne želimo prikazati jaslice s Isusom, ima mnogo drugih simbola koje ipak označavaju Božić, ali bicikl još nisam vidio. Zaista originalno. Politička korektnost izaziva apsurdne pojave, ali ono što je s vremenom sve jasnije jest da sužava slobodu izražavanja do te mjere da je sve teže javno iznositi neke istine.

Na kraju želim ohrabriti sve one u Hrvatskoj, kojima je iz bilo kojeg razloga teško, da postoji svjetlo na kraju tunela. Malo dijete iz Betlehema je došlo zbog svih nas. Svim čitateljima, vjernicima i onima koji još uvijek tragaju za istinom, sretan Božić!

Stjepo Bartulica

Autor - 12/22/2015 - Konzervativni kutak

The Center for the Renewal of Culture promotes conservative values, liberty and the free market.

© 2018, The Center for the Renewal of Culture, All rights reserved.