Free Market Road Show: Europa na raskrižju, Zagreb 2019.

Centar za obnovu kulture suorganizator je manifestacije Free Market Road Show koja prolazi kroz 30 gradova u Europi među kojima je i Zagreb gdje se zaustavlja 12. travnja. Na svom putu nastavlja djelovati u promicanju slobodnog tržišta i ekonomskih sloboda.

Austrian Economics Center (AEC) u suradnji s više od 100 vodećih think-tankova i sveučilišta iz Europe te međunarodnim suradnicima poput; Liberty Fund, Global Philanthropic Trust, European Students for Liberty, Ruefa i F. A. v. Hayek Instituta, već desetak godina organizira Free Market Road Show koji prolazi kroz 40 glavnih gradova Europe i Kavkaza – od Skandinavije i Turske do Španjolske i Ukrajine.

 

Free Market Road Show okuplja vodeće poduzetnike, ugledne znanstvenike, studente, lidere, političke stručnjake, državne dužnosnike, diplomate i druge zainteresirane strane diljem Europe kako bi raspravljali o europskim vrijednostima, istražili kakvu Europu narodi žele, ispitali gdje Europska unija samu sebe pronalazi i raspravili o načinima kako održati vrijednosti liberalne demokracije.

Free Market Road Show također omogućava jedinstvene mogućnosti povezivanja sudionika i članova Europskog pokreta slobodnog tržišta kroz niz konferencija s vrhunskim liderima i kreatorima odluka.

Glavni naslov FMRS 2019. je: „Europa na raskrižju – ponovno otkrivanje slobode 30 godina nakon pada Berlinskog zida“.

 

Na tom tragu cilj je preispitati današnje osobne slobode, razvoj slobodnog tržišta, poduzetništva i liberalne demokracije.

Visoka javna potrošnja, deficiti proračuna i mirovinski sustav problemi su današnje Europe. Najave novih oporezivanja kao što je porez na digitalno oglašavanje, smanjena konkurentnost, budućnost Brexita, izbori za Europski parlament, centralizacija i nedostatak liderstva neke su od tema koje će se obuhvatiti diljem Europe u sklopu Free Market Road Show-a.

 

Uz Centar za obnovu kulture (COK), domaćin ovogodišnjeg zagrebačkog izdanja FMRS je Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta (ZŠEM) gdje će se konferencija održati u petak 12. travnja s početkom u 10 sati.

Na konferenciji su predviđena tri panela kojima se pokriva nekoliko tema.

Prvi panel donosi zanimljivu raspravu o eurozoni, politici uvođenja eura i spremnosti Hrvatske na nove ekonomske izazove.

Na drugom panelu raspravljat će se o „velikoj državi“  i državnom upravljanju nasuprot slobodnom poduzetništvu.

Koliko je novca poreznih obveznika potrošeno na restrukturiranja Uljanika, što smo naučili iz krize u Agrokoru i na koji način povećati konkurentnost, pitanja su na koja ćemo tražiti odogovore.

Treći panel je na temu izbora za Europski parlament na kojem ćemo ugostit predstavnike stranačkih i koalicijskih lista.

Zanima nas politika Hrvatske kao članice Europske unije, jesmo li spremni za predsjedanje Vijećem Europske unije sljedeće godine i u kojem smjeru će krenuti EU nakon izbora. Možemo li se nositi s novom migracijskom krizom? Koliko je Hrvatska spremna za ulazak i usvajanje Schengenskog sporazuma?

 

Odgovor na ova i mnoga druga pitanja čekaju vas na konferenciji FMRS Zagreb 2019.

The Center for the Renewal of Culture promotes conservative values, liberty and the free market.

© 2018, The Center for the Renewal of Culture, All rights reserved.