Održana međunarodna konferencija „Ivan Pavao II: Papa i europljanin“

Centar za obnovu kulture bio je domaćin ovog jednodnevnog događaja posvećenom nasljeđu pape Ivana Pavla II. Konferencija je održana u suradnji sa Poljskim veleposlanstvom i Centrom misli Ivana Pavla II u Varšavi (Centrum Mysli Jana Pawla II).

Konferencija je bila usredotočena na papinu viziju Europe i njegov doprinos povijesnom ujedinjenju europskog kontinenta. Glavnu misao je iznijela H.E. Hannah Suchochka , bivša premijerka Poljske i veleposlanica pri Svetoj Stolici.

Gospođa Suchocka je naglasila da je Ivan Pavao II bio čovjek velike vizije koji je vrlo osobno i dobro poznavao slabosti komunističkog režima. Njegov proglas o ljudskim pravima i vjerskim slobodama je u konačnici doveo do sloma totalitarističke vladavine u centralnoj i istočnoj Europi.

Dr. Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova, podjelio je sa nazočnima svoje osobne dojmove o Ivanu Pavlu II sa njihovih sastanaka kojima je nazočio tijekom svog mandata. Tako je iznio da je Papa Ivan Pavao II bio odlučan okončati rat u Bosni i Hrecegovini. Također ističe da je bio veliki zagovornik i branitelj hrvatske neovisnosti. Dr. Granić istaknuo je da je Vatikan imao ključnu ulogu u međunarodnom priznanju Hrvatske 1991.godine.

Konferencija se sastojala od tri panela:

    1. “Utjecaj Ivana Pavla II na promjene u Europi i pravci mišljenja o budućnosti Europe“
    2. “Istina i kompromis: Nadilaženje podjela u društvu i izgradnja civilnog društva“
    3. “Europa dvaju plućnih krila. Identitet , poštovanje i koegzistencija“
[divider]

Download programa (PDF)

The Center for the Renewal of Culture promotes conservative values, liberty and the free market.

© 2018, The Center for the Renewal of Culture, All rights reserved.