STEPINČEVO – pogledajte vrhunsko predavanje Robina Harrisa

Autor - 02/09/2023 - Hrvatska / Povijest / Robin Harris

U prostorijama Centra za obnovu kulture (COK) snimljeno je predavanje Robina Harrisa (na hrvatskom jeziku) povodom obljetnice smrti blaženika Alojzija Stepinca za kojega vlada opći konsenzus među hrvatskim katolicima da bi trebao postati i svetac jer je to definitivno zaslužio.

Predavanje možete pogledati na ovoj poveznici.

To je jedan od glavnih razloga zašto je Harris, koji je inače povjesničar i bivši savjetnik britanske premijerke Margaret Thatcher, imao potrebu objasniti i dodatno naglasiti ulogu i značenje blaženog Alojzija Stepinca za Crkvu – i za Hrvatsku. Harris ističe velik dug koji svi Hrvati – katolici i nekatolici uključujući i posljednju generaciju mladih Hrvata koji znaju premalo o njemu – duguju Stepincu i njegovoj hrabrosti i vjernosti Katoličkoj crkvi koju je vodio. Bez Stepinčeva primjera, integriteta i žrtava vjerojatno ne bi bilo današnje demokratske i suverene Hrvatske.

Harris je inače dobitnik Reda Danice hrvatske 2008. i nagrade Andrija Buvina za iznimne zasluge u promicanju kršćanske kulture. Među njegovim se knjigama ističu: “Dubrovnik –  A History”, “The Conservatives – A History” i “Not for Turning – The Life of Margaret Thatcher”. Ta je knjiga bila na listi najprodavanijih knjiga Sunday Timesa. Knjigu “Stepinac – Njegov život i vrijeme” objavio je 2016. i upravo je kroz pisanje te knjige Harris stekao izniman uvid u život blaženika Stepinca. Harris je jedan od rijetkih izvornih govornika engleskog s izvrsnim znanjem hrvatskog koji je pročitao sve prijašnje pisane materijale i istražio sve dokumente povezane sa Stepincem koji se čuvaju u arhivima Velike Britanije i SAD-a. Također je istražio materijale o Stepinčevim odnosima s NDH i komunističkom partijom u Hrvatskom državnom arhvu iskoristivši navlastito opsežan „Dosje Stepinac“ OZNA-e/UDBA-e i druga izvješća tajne policije. Zbog toga je Harris bez imalo sumnje najbolji strani poznavatelj ove tematike.

U ovom predavanju možete doživjeti britki stil izričaja koji inače imaju vrhunski britanski povjesničari kada obrađuju određenu temu. Predavanje odmah započinje i objašnjenjem razloga smrti blaženika Stepinca koja se dugo krila za vrijeme komunističkog vremena što Stepinca čini i mučenikom, ne samo za Crkvu nego i za Hrvatsku.

Dovodi se i u pitanje sporost kanonizacije blaženika Stepinca gdje izlagač ističe kao problem kontinuiranu orkestriranu kampanju Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) i kako se manifestira. Jako je dobro podsjetiti se tih trenutaka koji su se dogodili i koji još traju.

Harris kaže Njegova je vjernost Crkvi, katoličkom nauku i papi bila bezuvjetna i time naglašava blaženikovu postojanost kroz sva teška vremena kroz koja je prolazio. Autor naglašava da je i u tim vremenima blaženik Stepinac uvijek do kraja činio dobro – brinuo o Crkvi osnivajući nove župe, spašavao Židove i sve koji su bili u opasnosti i kontinuirano se opirao svakoj vrsti pritiska i manipulacije bilo od karađorđevićevskog režima, ustaškog režima ili jugoslavenskog totalitarnog komunističkog režima. Harris kasnije u predavanju prolazi i kroz cijelu karijeru i život blaženika Stepinca od vojne službe u Prvom svjetskom ratu do kardinalskog šešira.

Harris govori i o odnosima koje je blaženik Stepinac imao s Antom Pavelićem i Josipom Brozom Titom i kako su se oni konkretno odvijali u tim teškim vremenima. Zanimljivo je vidjeti kako je blaženik Stepinac i pred komunističkim sudom, na kojemu mu je prijetila i smrt, i do kraja života ustrajao u tvrdnji da Hrvati imaju pravo na vlastitu državu.

Na kraju Harris završava ovim citatom: Hrvatska sve ovo duguje Stepincu i Katoličkoj crkvi – kojoj je Stepinac služio, koju je ljubio i za koju je dao život – i koja će ga – ako Bog htjedne – prije ili kasnije moći štovati, zajedno s cijelim svijetom, kao novog kanoniziranog sveca Hrvata.

 

 

Pratite rad Centra za obnovu kulture na službenoj Facebook stranici i Twitter računu.

Pretplatite se na YouTube kanal Centra za obnovu kulture.

Autor - 02/09/2023 - Hrvatska / Povijest / Robin Harris

The Center for the Renewal of Culture promotes conservative values, liberty and the free market.

© 2018, The Center for the Renewal of Culture, All rights reserved.