Laudato gostovao na ljetnoj školi “Temelji liberalne demokracije”

Korčula, 26.kolovoza – Povodom aktualiziranja položaja umjetnosti i estetskog doživljaja ljepote u današnjem suvremenom svijetu Centar za obnovu kulture pozvao je Laudato kako bi dao doprinos ljetnoj školi “Temelji liberalne demokracije” što se održava na Korčuli od od 22.do 27. kolovoza. Prezentacijsku večer za sve polaznike škole Laudato je organizirao u srijedu, 24. kolovoza u večernjim satima u konferencijskoj dvorani hotela Marko Polo u Korčuli. Ispred Laudata nastupili su direkorica Ksenija Abramović i docent na katedri za slikanje i crtanje Akademije likonih umjetnosti u Zagrebu Tomislav Buntak.

Svoj govor o umjetnosti i poimanju ljepote Tomislav Buntak je utemeljio na nagrađenoj mu izložbi “Hodočasnci vizija mističnih putovanja” održanoj 2008. u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu za koju je dobio najviše priznanje za umjetnost Vladimir Nazor 2009. Pred polaznicima Buntak je objasnio koncept izložbe kroz virtualnu multimedijsku prezentaciju.

Ksenija Abramović prisutne je upoznala sa radom i djelovanjem Laudata rekavši kako “smo svi pozvani na stvaranje novih vrijednosti, a etičkih vrijednosti nema nema bez estetičkih”. Govoreći o pokretanju Laudato Corde galerije Abramović je istaknula kako “je ta galerija pokrenuta zbog nepostojanja kontinuiranog i ozbiljnijeg pristupa hrvatskoj sakralnoj sceni. Laudato Corde postavit će na kulturnoj karti Grada Zagreba nove koordinate kulturnog rada, posebno sakralne tematike što je novost i posebnost u Zagrebu, Hrvatskoj ali i u ovom dijelu Europe” zaključula je Abramović. Večer je zaključena brojnim pitanjima sudionika kao i prezentacijom sakralnih jedinstvenih hrvatskih suvenira primjenjene umjetnosti malihTavilina i Škrinjice Sv.Šimuna – jedinstvene minijaturne kopije najdragocjenijeg i najvrijednijieg zlatarskog djela hrvatske srednjovjekovne umjetnosti.

Ovo je druga godina da Centar za obnovu kulture vodi tečaj za studente i mlade stručnjake u kojem ugledni predavači prenose svoja iskustva o demokratskim sustavima kako bi ih novi naraštaji mogli primijeniti i tako pripomoći ekonomskom, političkom i kulturnom razvoju Hrvatske i BiH. Ovogodišnji predavači su Michael Pakaluk i Patrick Derr, profesori filozofije na američkom sveučilištu Clark u Worcesteru, britanski povjesničar, publicist i novinar Robin Harris te Ivo Banac, profesor povijesti na Sveučilištu u Zagrebu i profesor emeritus na Sveučilištu Yale.

 

The Center for the Renewal of Culture promotes conservative values, liberty and the free market.

© 2018, The Center for the Renewal of Culture, All rights reserved.