Ljetna škola “Temelji liberalne demokracije” u Zadru uspješno je završena!

Centar za obnovu kulture svjestan je da su mlade obrazovane generacije temelj budućeg razvoja društva. Uvidjevši da na ovim prostorima postoji posebna potreba za sudjelovanjem mladih generacija u ekonomskom, političkom i kulturnom razvoju, a s ciljem njihovog cjelovitog formiranja, COK je pokrenuo Ljetnu školu “Temelji liberalne demokracije”.

Put do uspješne demokracije, te obrane ljudskih prava i sloboda na najvišoj razini je dugotrajan i mukotrpan, a o njemu najbolje svjedoče naši predavači koji redom dolaze iz zapadnih zemalja koje su postigle visoki stupanj političke i ekonomske kulture. Škola je namijenjena studentima i mladim profesionalcima koji žele naučiti i implementirati osnove participativne političke kulture u demokraciji. Centar za obnovu kulture želi dati svoj doprinos obrazovanju, jer smatra da je ono jedini pravi putokaz prema modernoj, demokratskoj i europskoj državi kakvom Republika Hrvatska želi postati.

Cilj ljetne škole jest u prvom redu obrazovati i potaknuti na razmišljanje mlađe članove zajednice. Eminentni predavači pre­nosit će im znanje ukazu­jući na neke povijesne i političke činjenice, uključujući ih u raspravu, potičući ih na aktivnost i sudjelo­vanje u životu zajednice te razvijajući njihove komunikacijske i retoričke vještine. Uz navedene mate­rijalne i funkcionalne cilje­ve, naglasak stavljamo i na odgojni cilj, odnosno rad na usvajanju pozitivnih ljudskih osobina (formiranje ispravnih stavova, uvažavanje stavova drugih, razvijanje vlastite osobnosti u odlučivanju, te postizanje osjećaja osobne vrijednosti).

“Temelji liberalne demokracije”u Zadru

29. srpnja – 4. kolovoza 2012.

Ovogodišnja ljetna škola brojit će 50 polaznika. Pravo prijave imaju državljani Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine između 20 i 35 godina starosti, uz uvjet dobrog poznavanja engleskog jezika. Kriterij za selekciju bit će akademski ili poslovni uspjeh, te politički, javni i akademski angažman. Uz popunjenu on-line prijavnicu potrebo je priložiti i životopis. Budući da škola nudi program političkog obrazovanja za buduće lidere, polaznici škole trebali bi biti osobe koje žele produbiti svoja znanja i razmijeniti iskustva o društveno političkim procesima.

 

Predavanja Ljetne škole održavat će se u prostorijama Sveučilišta u Zadru.

Rok za prijavu je petak, 30.06.2012.
Kotizacija – studenti 200 kn, zaposleni 750 kn. Kotizacija ne pokriva troškove prijevoza, hrane niti smještaja.

Informacije o mogućem (neobaveznom) povoljnom smještaju u Zadru, a koje COK trenutno dogovara, bit će naknadno navedene.

Kako biste se prijavili za sudjelovanje u Ljetnoj školi nužno je ispuniti prijavnicu na engleskom jeziku, kao i poslati svoj životopis na [email protected] .

 

Predavači 3. ljetne škole “Temelji liberalne demokracije”

José Pinera je čileanski ekonomist i intelektualac, poznatiji kao izumitelj čileanskog privatnog mirovinskog sustava. Pineru nazivaju “najpoznatijim svjetskim zagovarateljem privatizacije javnih mirovinskih sustava”. Jose Pinera je viši član i potpredsjedatelj Catovog Project on Social Security Choice na Cato Institutu u Washington DC-u i na talijanskom Istituto Bruno Leoni, Predsjednik International Center for Pension Reform u Santiagu, te član savjetničkog odbora EICEE-a (Educational Initiative for Central and Eastern Europe) u Beču. Dobitnik je Adam Smith Award, nagrade Association of Private Enterprise Education. Dr. Pinera trenutno savjetuje vlade diljem svijeta o reorganizaciji mirovinskih sustava. Osim navedenog Pinera piše za The Wall Street Journal, Washington Post, New York Times, i Foreign Affairs.

Patrick Derr stekao je doktorat iz filozofije na Sveučilištu Notre Dame, te završio postdoktorske studije na UCLA (Povijest znanosti) i Johns Hopkins University (Filozofija znanosti). Trenutno je profesor filozofije, gostujući profesor znanosti o okolišu i politike, te dekan Fakulteta Clark University u Worcesteru, SAD. On je također viši znanstveni suradnik u Centru za okoliš, tehnologiju i razvoj. Velik dio Derrovoga rada je usmjeren prema objašnjenju i analizi etičkih pitanja, posebice pitanja pravde ili kapitala. Svoja novija istraživanja usmjerio je prema medicinskoj etici i zdravstvenoj politici, dok su njegova trenutna pisanja fokusirana na etička pitanja vezana uz vođenje biomedicinskih istraživanja.

Robin Harris britanski je povjesničar, publicist i novinar. Poznat je i kao savjetnik nekadašnje britanske premijerke Margaret Thatcher. Pisao je za listove The Daily Telegraph i The Wall Street Journal. Doktorirao je iz moderne povijesti na Sveučilištu u Oxfordu. Od 1985. do 1988. radio je kao direktor Odjela za istraživanja Konzervativne stranke, a od 1989. do 1990. kao član Radne skupine za politiku britanske premijerke Margaret Thatcher. Danas je viši član (senior fellow)američke zaklade Heritage u Washington, D.C. Taj izvrsni poznavatelj Hrvatske autor je i knjige Povijest Dubrovnika. Član je uprave Centra za obnovu kulture.

Rémi Brague profesor je filozofije i religije na pariškom sveučilištu Sorbonne. Dobitnik je prizmanja Francuskog nacionalnog centra za znanstvena istraživanja te Akademije političkih znanosti i morala. Dr. Brague autor je iznimno velikog broja radova na temu kulture, religije, nacionalnog identiteta, književnosti i prava u razdoblju srednjega vijeka kao i u klasičnom razdoblju Grčke i Rima. Najpoznatiji je po svojim knjigama „Ekscentrična kultura: Teorija Zapadne civilizacije“ te „Zakon i Bog: Filozofska povijest jedne Ideje“.

Sophia Kuby izvršna je direktorica u nevladinoj organizaciji„European Dignity Watch“ posvećenoj obrani života i temeljnih ljudskih i obiteljskih sloboda. Kuby je magistrirala filozofiju na Hochschule für Philosophie u Münchenu. U okviru studija boravila je jednu godinu u Francuskoj (antopologija, filozofija i teologija), 18 mjeseci na „Pontifical University of Chile“ u Santiagu (etika, filozofija politike i španjolski jezik), kao i na ljetnim tečajevima (filozofija) na Princeton-u, SAD. Kuby je radila kao projekt menadžer na susretu „Svjetki dan mladih“ u Sydneyju, Australija, kao i u marketingu i novinarstvu u jednoj medijskoj kući u Münchenu, Njemačka. Jedna je od temeljnih osnivača organizacije „European Dignity Watch“.


Download PDF

 

 Ljetna škola u medijima


Čileanski reformator: Odvojio sam državu od mirovinskog sustava
Večernji list

Zadar: započela ljetna škola “Temelji liberalne demokracije”
Slobodna Dalmacija

The Center for the Renewal of Culture promotes conservative values, liberty and the free market.

© 2018, The Center for the Renewal of Culture, All rights reserved.