Novi pogled na hrvatsku gospodarsku budućnost

Centar za obnovu kulture bio je domaćin ovog jednodnevnog događaja pod nazivom  „Novi pogled na hrvatsku gospodarsku budućnost“  koji se održao u utorak, 24. svibnja 2011., na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, Trg J.F.Kennedy 6. Ova konferencija je dio „Free-Market Roadshow“ koji također uključuje događaje u Beču, Bratislavi, Kievu i drugim europskim prijestolnicama. Roadshow je organiziran u suradnji s Hayek institutom www.hayek-institut.at iz Beča i Austrijskim ekonomskim centrom s velikodušnom potporom Hypo-Alpe-Adria banke, te je prisustvovalo mnogo uglednih gostiju iz cijeloga svijeta. Također  je predstavljeno hrvatsko izdanje riječnika poslovnih pojmova (Dictionary of economic terms).

Smatramo kako je proširivanje vidika mladih ljudi prvi korak prema promjeni kulture poslovanja i rada u Republici Hrvatskoj, a sami smo svjedoci koliko je takva promjena poželjna. Navedena činjenica posebno je važna u uvjetima krize u kojima se trenutno nalazimo.

robin-harris-3Poseban gost je bio profesor Robin Harris, bivši savjetnik bivše premijerke Margareth Thatcher, smatra da je Hrvatskoj nužna porezna forma koja će sniziti cijenu rada i potaknuti novo zapošljavanje kao i samozapošljavanje. “Hrvatska nije Grčka, Portugal ni Irska. Možete biti sretni što ste solventni i imate resurse za rast. No ne umišljajte da će vam EU nakon ulaska u članstvo pomoći u postizanju vaših ciljeva. Članstvo nije garancija za stabilnost i nitko vas neće spasiti dok ćete padati, kao što nitko neće donositi odluke umjesto vas”, izjavio je Harris. Plinio Cuccurin, član Uprave Adrisa i osnivač udruge Ladonja, smatra da je država trebala manje ulagati u javne investicije koje imaju spor povrat, a više poticati privatna ulaganja. Cuccurin smatra da Adris svoj uspjeh na domaćem tržištu ne duguje dobrom lobiranju kod države.

“Prepoznali smo da smo dovoljno jaki da se možemo boriti sa svojim konkurentima. Nije država ta koja daje, već se same tvrtke moraju za to izboriti”, izjavio je Cuccurin, ustvrdivši da su međudržavni pregovori, ali i pregovori o ulasku u EU zapravo pregovori između velikih kompanija, a ne državnih činovnika.

Konferencija se sastojala od tri panela:

  • “ Što je uloga države u razvoju hrvatskog gospodarstva?“
  • “ Kako iskoristiti krizu?“
  • “ Budućnost eura i utjecaj na hrvatsko gospodarstvo“
Download programa (PDF)

 

The Center for the Renewal of Culture promotes conservative values, liberty and the free market.

© 2018, The Center for the Renewal of Culture, All rights reserved.