Globalna financijska kriza: Posljedice za Hrvatsku

COK je domaćin prve međunarodne konferencije o financijskoj krizi u Hrvatskoj. Glavni cilj konferencije je produbiti saznanja o uzrocima krize i pronaći moguća rješenja za Hrvatsku. Vrijeme pokazuje da aktualna kriza neće zaobići hrvatsko gospodarstvo koje je već pod pritiskom negativnih trendova.
[divider]

Predavači

Carl-Johan Westholm,

završio je ekonomiju i političke znanosti na Sveučilištu u Uppsali. Nakon fakulteta radi kao urednik dnevnih novina Dagens Nyheter u Stockholmu i kao izvanredni profesor na Sveučilištu u Uppsali. Do 1991. djeluje i kao Predsjednik Uprave Komore za poslovanje i industriju (Näringslivets Ekonomifakta) u Stockholmu, te od 1992. do 1997. istu funkciju obnaša i u Savezu privatnih poduzeća (Företagarnas Riksorganisation). Od 1997. do 2001. Westholm je bio Predsjednik Uprave švedskog Saveza za trgovinu (Svensk Handel), a između 2004. i 2005. predstavnik američke banke – Investment Bank Northstar Global Partners u Skandinaviji.

Daniel J. Mitchell,

magistrirao je ekonomiju na Sveučilištu u Georgiji i doktorirao ekonomiju na Sveučilištu George Mason u Virginiji. Mitchell je vrhunski stručnjak za porezne reforme i porezne politike. Ujedno je i snažan zagovornik jedinstvene porezne stope. Trenutno radi kao viši suradnik u Institutu Cato, sa sjedištem u Washingtonu. Bio je i dio tranzicijskog tima Bush/Quayle, te direktor porezne i proračunske politike za političku skupinu Citizens for a Sound Economy. Njegovi se članci mogu pronaći u listovima kao što su Wall Street Journal, New York Times, Investor’s Business Daily i Washington Times.

Manfred Kastner,

diplomirao je poslovno upravljanje na Ekonomskom fakultetu u Beču. Trenutno je predsjednik Uprave naftne kompanije CAT Oil AG,  a od 2005. godine je i njen glavni izvršni direktor. Prije nego što se pridružio CAT Oil AG-u, Kastner je bio osnivač i glavni partner u nekoliko  poduzeća za upravljanje sredstvima (npr. Vienna Portfolio Management AG, Absolute Plus.com Ltd., Vision Microfinance).  Specijalizirao se za međunarodno tržište kapitala u Europi, SAD-u i Aziji.

Marcello Pera,

talijanski filozof i političar. Od 2001. do 2006. bio je Predsjednik talijanskog Senata. Diplomirao je filozofiju na Sveučilištu u Pisi 1972. godine. Devedesetih godina XX. stoljeća započinje svoju političku karijeru i to kao koordinator «Konvencije za liberalnu reformu» 1995. godine. Od 1996. do 2001. bio je član talijanskog Senata. U istom razdoblju radi i kao zamjenik predsjednika talijanske parlamentarne stranke Forza Italia, gdje je bio i član upravnog odbora i odbora za pravosuđe. Za predsjednika Senata izabran je 30. svibnja 2001.  godine. U Senat je bio ponovno izabran 2006. i 2008. godine.

Pera je pisao za listove L’Espresso (1980.-1984.), Il Corriere della Sera
(1984.-1988.), La Stampa (1988.-1993.), Panorama (1994.-1995.) i
Il Messaggero (1994.-).

Godine 2005., kao koautor s tadašnjim kardinalom Josephom Ratzingerom (sadašnjim Papom Benediktom XVI.) Pera izdaje djelo Senza radici / Without Roots. Autor je i predgovora djela Svetog Oca The Europe of Benedict.

Muhammad Lufti,

predsjedatelj državne agencije za ulaganja (Investment Coordinating Board) u Jakarti, čiji je cilj neprestano poboljšanje investicijskih prilika u Indoneziji. Gosp. Lutfi je stekao obrazovanje u SAD-u i to u Maur Hill Prep School i Purdue University. Već s 22 godine započinje svoju karijeru u naftnom biznisu. Mlad i ambiciozan preusmjerio se na robnu trgovinu i kemijsku industriju.

Godine 1994. postaje predsjednik i izvršni direktor Mahaka Grupe. 2001. godine postaje predsjednik Uprave Indonesia Young Entrepreneur Organization (HIPMI), gdje je promicao male i srednje poduzetnike.

http://www.winne.com/dninterview2.php?intervid=37
http://www.youtube.com/watch?v=unR9uu5SLMk
http://www.fdimagazine.com/news/

Princ Michael Von Liechtenstein,

studirao je u Kanadi i u Europi. Nakon stečene diplome radio je za jednu od najvećih svjetskih multinacionalnih kompanija – Nestlé, i to na području kontrole, općeg menadžmenta i marketinga u Europi i u Africi. Od 1987. godine Princ Michael je Predsjednik uprave Industrie – und Finanzkontor u Vaduz-u, jedne od najvažnijih financijskih tvrtki u Liechtensteinu.

Danas je jedan od vodećih ljudi tvrtke mondoBIOTECH, gdje radi kao predsjednik tog istraživačkog instituta za rijetke bolesti. Pripada jednoj od najstarijih plemićkih obitelj u Europi.

Robin Harris,

engleski je autor i novinar. Doktorirao je na Sveučilištu Oxford iz moderne povijesti. Pisao je za The Daily Telegraph i Prospect. Autor je nekoliko knjiga uključujući Dubrovnik: A History (2003) i Talleyrand (2007)Jedan je od vodećih stručnjaka u Velikoj Britaniji za prilike u Hrvatskoj.

Trenutno je angažiran kao stručnjak (visiting senior fellow) za transatlantske odnose u američkoj zakladi Heritage u Washingtonu DC.

The Center for the Renewal of Culture promotes conservative values, liberty and the free market.

© 2018, The Center for the Renewal of Culture, All rights reserved.