Raspad komunizma u Europi: 20 godina kasnije

Raspad komunizma u Europi: 1989-2009

COK je domaćin međunarodne konferencije s glavnim gostom Nj.E. Lechom Walesom, bivšim predsjednikom Poljske i dobitnikom Nobeleove nagrade za mir. Ove godine diljem Europe se obilježavaju povijesnih promjena koje su uslijedile nakon pada Berlinskog zida. Zbog mladih naraštaja važno je prisjetiti se kako je došlo do raspada komunizma 1989. god., te izdvojiti koje su pouke za buduće generacije. Kao jedan od ključnih aktera iz tog povijesnog razdoblja, smatramo da predsjednik Walesa može dati jedinstveni doprinos u tumačenju dinamičnog procesa iz nedavne prošlosti.

Video s održane konferencije

Predavači

Lech Wałęsa je poljski političar i borac za ljudska prava. Wałęsa je od 1990. do 1995. godine služio kao predsjednik Republike Poljske, a ujedno je i dobitnik Nobelove nagrade za mir u 1983. godini. Su-osnivač je i vođa Solidarity (Solidarność) pokreta, prvog nezavisnog sindikata na području bivšeg sovjetskog bloka. Osnivač je i Lech Wałęsa Instituta čija je misija podupirati demokraciju i vlade u Poljskoj i diljem svijeta. Danas Lech Wałęsa nastavlja svoju misiju širenja solidarnosti. Putujući po svijetu podsjeća čitav svijet na poljski primjer i ne-nasilnu borbu za mir i demokraciju. Američki časopis TIME ga je proglasio jednom od 100 najutjecajnih osoba 20. stoljeća.

Mart Laar je estonski državnik, povjesničar i utemeljitelj Zaklade za Istraživanje Komunističkih Zločina (Foundation for the Investigation of Communist Crimes (FICC). Bio je estonski premijer u dva navrata, od 1992 do 1994 te od 1999 do 2002. Za vrijeme drugog mandata njegova vlada je provela ekonomske i društvene reforme koje su izvukle Estoniju iz ekonomske krize. Estonija je zahvaljujući upravo Laaru, postala jedan od vodećih “Baltičkih tigrova”. Laarove reforme danas se koriste kao jedan od najboljih modela za ostale zemlje u tranziciji. Laarove temeljite reforme prepoznate su od strane Transparency International-a, The Heritage Foundation-a, UNDP-a (United Nations Development Program), te CATO instituta koji ga je nagradio Milton Friedman Prize for Advancing Liberty u 2006. godini. 2007. godine postao je predsjednik estonske političke stranke Unija Pro patria i Res Publica.

José Piñera je čileanski ekonomist i intelektualac, poznatiji kao arhitekt čileanskog privatnog mirovinskog sustava. Piñeru nazivaju «najpoznatijim svjetskim zagovarateljem privatizacije javnih mirovinskih sustava». Jose Piñera je viši član i potpredsjedatelj Catovog Project on Social Security Choice na Cato Institutu u Washington DC-u i na talijanskom Istituto Bruno Leoni, Predsjednik International Center for Pension Reform u Santiagu, te član savjetničkog odbora EICEE-a (Educational Initiative for Central and Eastern Europe) u Beču. Ove godine, 2009., Piñera je dobitnik “Adam Smith Award” nagrade od Association of Private Enterprise Education. Dr. Piñera trenutno savjetuje vlade diljem svijeta o reorganizaciji mirovinskih sustava. Osim navedenog Piñera piše za The Wall Street Journal, Washington Post, New York Times, i Foreign Affairs.

Robin Harris britanski je povjesničar, publicist i novinar. Poznat je i kao savjetnik nekadašnje britanske premijerke Margaret Thatcher. Pisao je za listove »The Daily Telegraph« i »Prospect«. Doktorirao je iz moderne povijesti na Sveučilištu u Oxfordu. Od 1985. do 1988. radio je kao direktor Odjela za istraživanja Konzervativne stranke, a od 1989. do 1990. kao član Radne skupine za politiku britanskoga premijera. Danas je direktor-savjetnik organizacije »Politeia«. Taj izvrsni poznavatelj Hrvatske autor je i monografije »Povijest Dubrovnika«. Također je član uprave Centra za obnovu kulture.

Damian von Stauffenberg je predsjednik EICEE-a (Educational Initiative for Central and Eastern Europe). G. Von Stauffenberg je stručnjak na području međunarodnih financija i razvojne ekonomije. Ima 25 godina iskustva rada u Svjetskoj Banci, u International Finance Corporation-u (IFC), te je osnivatelj MicroRate-a, agencije za ocjenjivanje institucija koje se bave mikrofinanciranjem. Von Stauffenberg ima preko 10 godina iskustva u post-komunističkoj Rusiji, a u 2001. godini postaje prvi predsjednik EICEE-a. Inače, je član poznate njemačke plemićke obitelji von Stauffenberg, iz koje potječe i Claus von Stauffenberg, poznat po neuspjelom atentatu (urota Valkyrie) na Adolfa Hitlera 1944. godine, zbog čega je slijedeći dan pogubljen od strane nacista.

Roberto de Mattei predaje kolegij Povijest kršćanstva i Crkve na Europskom sveučilištu (Universitá europea) u Rimu te suvremenu povijest na Sveučilištu u Cassinu. De Mattei je i predsjednik Zaklade Lepanto (Rim-Washington), čije je poslanje štititi vrijednosti zapadne i kršćanske civilizacije, član talijanskoga Nacionalnog vijeća za istraživanja te Upravnog odbora Talijanskoga povijesnog instituta. Osim brojnih stručnih radova, urednik je revije »Nova Historica« te mjesečnika »Radici Cristiane« (Kršćanski korijeni). Od veljače 2002. do svibnja 2006. bio je i Savjetnik za međunarodne poslove u talijanskoj vladi. Autor je mnogobrojnih knjiga i publikacija koje su prevođene na više jezika te redovito piše za mnoge talijanske i inozemne časopise i novine.

John O’Sullivan je politički komentator i novinar, te glavni urednik Radio Free Europe/Radio Liberty u Pragu. O’Sullivan je bio i glavni urednik časopisa National Review te viši član Hudson Instituta. Osim toga, bio je glavni urednik novinske agencije United Press International (UPI), časopisa The National Interest, te posebni savjetnik britanske premijerke Margaret Thatcher. Osnivač je i predsjednik New Atlantic Initiative-a (NAI), međunarodne organizacije posvećene revitalizaciji i proširenju atlanske zajednice demokracija. NAI je ustanovljena od predsjednika Vaclava Havela i Lady Margaret Thatcher na Kongresu u svibnju 1996. godine, u Pragu. O’Sullivan je pisao za Encounter, Commentary, The New York Times, The Washington Post, Policy Review, The Times Literary Supplement, The American Spectator, The Spectator, The American Conservative, Quadrant, The Hibernian i mnoge druge časopise. Također je autor knjige “The The President, the Pope, the Prime Minister: Three Who Changed the World” (“Predsjednik, Papa, Premijer: Trojac koji je promijenio svijet”).

The Center for the Renewal of Culture promotes conservative values, liberty and the free market.

© 2018, The Center for the Renewal of Culture, All rights reserved.