Stjepo Bartulica održao predavanje na poljskom Ustavnom sudu

COK - 11/19/2022 - Ljudska prava

Na poziv predsjednice poljskog Ustavnog suda gđe Julije Przyłębske, predsjednik Centra za obnovu kulture Stjepo Bartulica održao je predavanje na temu: Vladavina prava: upotreba i zloupotreba. Predavanje se održalo 15. studenoga u Varšavi.

Na početku svog predavanja prof. Bartulica istaknuo je sljedeće: Danas kada na internetu pretražujete pojmove kao što su “Poljska i vladavina prava” dobit ćete alarmante rezultate da se u Poljskoj gaze ljudska prava, da je Europska komisija pokrenula postupke protiv Poljske i da je u Poljskoj neovisnost pravosuđa ozbiljno ugrožena. Kako imati povjerenja u EU institucije koje bolje tretiraju bivše komuniste od osvjedočenih antikomunista?!

Činjenica je da Europska unija postupa grubo prema Poljskoj jer su se usudili dovesti u pitanje nadmoć europske legistrature i jer trenutna vlada provodi politiku očuvanja kršćanskog identiteta u društvu. Sekularističke elite iz Bruxellesa, koje su preuzele kontrolu nad institucijama, nemaju strpljenja za suprotna stajališta, ističe Bartulica.

Bartulica je naglasio kako su Poljska i Hrvatska bile prisiljene zajedno proći kroz jedan mračan eksperiment – komunizam. Komunističko nasljeđe i dalje je sveprisutno u zemljama Srednje i Istočne Europe. Nažalost, zapadne elite i dalje nisu shvatile pogubnost komunizma i to ostaje jedan od temeljnih razloga neslaganja između starih i novih članica Europske unije.

Ne postoji konsenzus unutar Europske unije o prirodi slobode i temeljnim načelima vladavine prava niti o tome što su tzv. “europske vrijednosti” zaključio je Bartulica u uvodu predavanja.

Cijelo predavanje pod nazivom “Rule of Law – Uses and Abuses” zajedno s govorom predsjednice poljskog Ustavnog suda gđe Julije Przyłębske i pitanjima iz publike pogledajte na našem YouTube kanalu:

dostupni su automatski generirani titlovi na videozapisu

 

COK - 11/19/2022 - Ljudska prava

The Center for the Renewal of Culture promotes conservative values, liberty and the free market.

© 2018, The Center for the Renewal of Culture, All rights reserved.